افزايش عمر مفيد قطعات سايشي و قالبهاي صنعتي، يكي از موضوعاتي است كه محققين و صاحب نظران اين صنعت همواره آنرا مورد بررسي قرار داده و راه حل هاي مختلفي ارائه نموده اند.
انواع قالبهاي صنعتي و ساير قطعاتي كه در معرض سايش قرار دارند، به هر كيفيتي كه ساخته شوند در هر صورت داراي عمر مفيدي هستند كه پس از سپري شدن آن ، اثرات فرسايش بر سطوح آنها ظاهر ميشود. در اين مرحله مسئله بازسازي يا نوسازي اين قطعات مطرح ميشود كه خود مبحثي است جداگانه.
روش سختكاري سطحي توسط پوشش تنگستن كاربايد فن آوري جديدي است كه از سال ۱۳۷۳ توسط شركت آستن تهران در ايران معرفي شده و كاربردهاي متنوعي در زمينه هاي مختلف از آن بعمل آمده است.
نوآوريي كه اين روش با خود به همراه دارد اين است كه سيستم امكان سختكاري سطحي و بازسازي قطعات را بصورت همزمان فراهم مينمايد. در اين روش، يك لايه ميكروني از آلياژ تنگستن كاربايد با سختي ۸۲ راكول HRC به روش اروژن بر روي سطح فلز پوشش داده ميشود.
دستگاه توسط سيستم ميكروپروسسوري خود ضخامت لايه پوشش شده را تحت نظر داشته و به محض اشباع شدن سطح با ضخامت دلخواه ، عمل پوشش را متوقف ميسازد.
به اين ترتيب پس از انجام پوشش ، درمرحله اي كه در اثر كاركرد قطعه اثرات فرسايش بر روي سطح پوشش شده ظاهر شود، دستگاه با تشخيص اين مواضع ميتواند بصورت موضعي ضخامت پوشش را به حالت اوليه خود بازگرداند.
به اين ترتيب با استفاده از اين فن آوري عملاٌ لايه اي بسيار سخت با مقاومت سايشي قابل ملاحظه بر روي سطوح قطعات ايجاد شده كه براحتي قابل بازسازي ميباشد.
نكته اي كه نظر مديران صنايع را به خود جلب نموده، اين است كه، عملاٌ با امكانات بالقوه اي كه اين فن آوري از آن برخوردار است و با بكارگيري يك مديريت اجرائي مناسب ميتوان استهلاك اكثر قطعات سايشي را به صفر رساند.
اين طرح در مراحل ابتدائي بشكل يك تئوري مطرح و با بكارگيري اين روش توسط اولين كاربران آن تا حد زيادي با حقيقت مطابقت يافت.